Tips till dig som väljer en amatörfotograf till bröllopsfotograf

Bröllopsfotograf och amatör

Idag finns det många som gärna fotograferar och ibland väljer en del bröllopspar att låta en kompis fota deras bröllop. Då tycker jag att man kan tänka lite på följande tips nedan. Särskilt som en ovan bröllopsfotograf kanske inte alltid hinner med i svängarna och därmed kan missa en del fototillfällen.

 

Bra tips till amatören som ska agera bröllopsfotograf

 1. Gör en fotolista på de viktigaste ögonblicken som du och bröllopsparet vill fånga. Även om ni har specifika bilder/porträtt som ska tas. Det är lätt att glömma annars i stressen.
 2. Se till att du vet exakt hur tidsschemat ser ut i samband med kyrkan och timmarna innan/efter.
 3. Träffa bröllopsparet i lugn och ro några veckor innan bröllopet och stäm av vad det är dom vill ha. Det är bland det viktigaste som bröllopsfotograf, att förstå vad som förväntas när det gäller slutresultatet. Gå igenom bilder (Pinterest t ex) och prata ihop er om fotoplatser och bildstil.
 4. Självklart har du med dig extrabatterier, flera minneskort och om det går så se till att få låna en extra kamera av någon. Ibland hinner man inte byta objektiv och särskilt om man är utomhus är det vettigt att ha ett objektiv upp till 200 mm som komplement till ett 35-70 mm t ex .
 5. Fota detaljer. ”Allt” behöver inte komma med i alla bilder. Tvärtom, så tillför detaljbilder mer av känslan för bröllopsdagen. T ex dukning, blommor, skyltar, program m.m.
 6. Variera bilderna. Högt, lågt, snett, uppifrån, nerifrån, speglingar, skuggor, förgrund/bakgrund, ”fel” skärpa etc.
 7. Bilderna ska vara i RAW-format.
 8. Ha kul! Det kanske är svårt men försök slappna av och du är ju även gäst på bröllopet, så försök njuta av dagen du med.
 9. Håll en extra koll på eventuella barn som är med under dagen. De brukar alltid kunna erbjuda härliga bilder.
 10. Under kvällen är det antagligen ett måste med en vettig blixt till kameran, då det oftast handlar om mörka miljöer. Beroende på din kamera kan du kanske klara dig med höga ISO men jag rekommenderar en blixt på kameran.

 

 

 

1 reaktion på ”Tips till dig som väljer en amatörfotograf till bröllopsfotograf”

 1. Pingback: Att välja rätt bröllopsfotograf - Fotograf Percka

Kommentarer är stängda.